Araucaria Araucana



Araucaria araucana, Araucaria nebo pehuén, také zvaná borovice nebo borovice Araucaria je strom z rodu jehličnanů původem z Chile a Argentiny, který je dnes distribuován ve velmi omezených oblastech v Andách a na chilském pobřeží Range. Existuje jeden poddruh borovice Araucano, který můžeme najít v Zaragoze ve Španělsku.


Araucaria araucana je národní strom Chile. Je důležitým druhem v kultuře Mapuche, a zejména etnické Pehuenche (V mapundungun: "Lidé z pehuén (rodné jméno této dřeviny).

V přírodě se tento strom roste pouze ve více než 800 m nad mořem a optimálně v nadmořské výšce 1.000 mnm. Nachází se v kamenité a písčité půdě s dobrým odvodněním ( obvykle sopečného původu), ve výškách kde sníh zůstává po dlouhou dobu a většinou na místech, kde jsou nízké teploty. Kvůli jeho pomalému růstu můžeme nalézt Araucarias až 1.000 let staré.

Araucaria je stálezelený strom až 50 m vysoký, s rovným válcovitým kmenem, někdy velmi silným( až 3 a více metrů). Větvení začíná nad zemí, které se rozšiřuje kolmo k trupu. Jeho větve jsou ohebné. Listy jsou velmi tvrdé a jsou vybaveny mucro (páteří), jsou tmavě zelené, 3-4 cm dlouhé.


    Existují mužské i ženské rostliny s morfologickými rozdíly. Mnohem atraktivnější jsou rostliny ženské.

    
Ženské(1) a mužské (2) šišky stromu


Ekonomické využití a pěstování


Araucaria je dřevo kompaktní, lehké, snadno zpracovatelné a žlutavě bílé barvy. Je vysoce ceněn pro stavební práce a v tesařství. V dřívějších dobách rovné a válcovité kmeny stromu byly použity při výrobě lodních stožárů. Nyní je v chráněn v rozsáhlých oblastech národních parků (v Argentině), a v Chile je zakázáno kácet tento druh stromu. Byl vyhlášen přírodní památkou v Chile, ale jejich existenci ohrožují lesní požáry..

Semena, tzv. piniové oříšky jsou jedlé a mají vysokou nutriční hodnotu. Představují základní stravu ,,Pehuenches´´.

Jedná se o velmi oblíbený zahradní strom , pěstovaný pro exotický účinek jeho širokých větví a symetrický vzhled. Preferuje oceánské podnebí s hojnými dešťovými srážkami, toleruje teploty až do -20 ° C. Je zdaleka nejsilnější člen tohoto rodu, a může růst také v západní Evropě (na sever Faerských ostrovů a v Ålesund v západním Norsku), na západním pobřeží Severní Ameriky (na sever na Ostrovech královny Charlotty v Kanadě), na Novém Zélandu a v Austrálii, také se dobře vyvíjí na severním pobřeží Španělska (Cantabria). Toleruje solné pobřeží, ale afektuje jej znečištění.


Tento strom má v budoucnu potenciál jako potravinová plodina i v dalších oblastech. Prospívá v podnebí s chladnými oceánskými léty (např. západní Skotsko), kde se jiné druhy ořechů nepěstují dobře. Strom nicméně neprodukuje semena až do 30-40 roku věku, to odrazuje od investic (i když výroba v době splatnosti mohou být obrovské), a jakmile je ukořeněná má schopnost žít až 1.000 let.