empanadas

Empanády pečené v troubě

Příprava: 2 hod.
Pro: 12 empanád

½ kila hovězího masa
2 hrnky cibule nakrajené na kostičky
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
¼ hrnku rozinek
½ hrnku hovězího vývaru
¼ lžičky chilli (nebo malá nepálivá paprička)
½ lžičky mleté papriky sladké
¼ lžičky kmínu
½ lžičky oregána
¾ lžičky soli
pepř dle gusta
černé olivy
3 vařené vejce
1 vejce na potření empanady
 
Nakrájejte maso na kostičky. Umyjte rozinky a namočte do horké vody během 1 hodiny, poté vyjměte. Na velké pánvičce na oleji osmažte nakrájené maso, přidejte cibuli a česnek a vařte dokud cibule zesklovatí. Přidejte vývar, kmín, oregano, sůl, pepř, chili, sladkou papriku a vařte 3 minuty. Odstavte a nechte vychladnout.
Vyválejte těsto, nechte 3 mm tlusté y nakrájejte je o průmeru cca 20 cm. Nakrájejte uvařené vejce na plátky. Začněte plnit empanady směsi z masa, plátek vejce, 1 olivou a trochou rozinek.

Navlchčete jednu stranu empanady(těsta), přeložte a uzavřete empanadu přehnutím konců tak, aby směs nevytékala. Přetřete našlehaným vejcem a propíchněte na dvou místech empanády.
 
Vložte do předehřáté trouby na 200 °C, pečte cca. 20 min.
 
Těsto:

3 hrnky mouky
1 lžička soli
1 lžička prášku na pečení
1/3 hrnku sádla (másla), zahřátého
3/ 4 hrnku vlažného mléka
¼ hrnku vlažné vody
 
Smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. Přidejte zahřáté sádlo, mléko a vodu. Dobře promíchejte a zpracujte tak ,aby vzniklo jemné a nelepivé těsto. Nechejte nakynout cca 1 hod. A rozdělte na části pro lepší rozválení.





Příprava těsta: Smichejte ingredience,jakmile je těsto nelepivé zpracujte do tvaru koule a nechte kynout. Rozválejte a plňte připravenou směsí.

Máme více druhů empanád: mohou být smažené nebo pečené v troubě. Ty smažené se plní mořskými plody, rybou (na Velikonočních ostrovech-tuňákem), krevetami a sýrem, šunkou a sýrem...